.primary-nav { position: fixed; width: 100%; z-index: 10000; }

Oplossen complexe vraagstukken met door Europa reizend laboratorium

Op 15 april komt internationaal gezelschap aan in Rotterdam om sociale innovatie en leiderschap te ontwikkelen

Van 15 tot en met 18 april is het MOVABLE^LAB op de RDM Campus in Rotterdam. MOVABLE^LAB reist langs innovatieve steden in Europa om daar samen met radicale denkers en doeners organisaties en netwerken te verleiden tot sociale innovatie en co-creatie. Professionals in organisaties die zich bewust zijn van de transitie die onze samenleving doormaakt en die een positieve impact willen hebben op de wereld binnen en buiten hun organisaties krijgen de kans om vier dagen lang te werken aan hun leiderschapskwaliteiten en aan complexe lokale vraagstukken. De wereld is in verandering en voor organisaties is nu het moment om aan te haken. MOVABLE^LAB biedt daarvoor een dynamisch vierdaags programma.

Nieuwe orde der dingen

MOVABLE^LAB is een Europees initiatief, gestart door Radicalfuture en The Social Innovation Foundation. MOVABLE^LAB is gebaseerd op de overtuiging dat bestaande systemen en structuren ons niet langer dienen zoals ze dat ooit deden. “We weten wel wat niet meer goed werkt, maar we hebben nog geen duidelijke alternatieven of oplossingen voorhanden. Door de crises zijn bovendien maatschappelijke vraagstukken meer expliciet gemaakt. Dit doet een appel op ons creatieve en innovatieve vermogen, onze durf, moed en bereidheid om te experimenteren en te onderzoeken,” zegt Peter Everts, een van de initiatiefnemers.

Reizend laboratorium

MOVABLE^LAB ontwikkelde een aantal activiteiten om talent te ontwikkelen en te ondersteunen, maatschappelijke impact te hebben en tegelijkertijd organisaties te verleiden tot sociale innovatie en co-creatie, waarbij ze nadrukkelijk de ruimte bieden aan jonge generaties en nieuwe inzichten. Een van die activiteiten is het LEAD LAB, een vierdaags reizend evenement. “Als nomaden trekken we rond langs innovatieve Europese steden. In die steden werken we samen met lokale veranderaars, radicale denkers en doeners en sociale ondernemers. We bieden een experimenteel programma, waarin deelnemers worden uitgedaagd zichzelf, de wereld en complexe vraagstukken op een andere manier te benaderen”.

Sociale Alchemie©

Het LEAD LAB is opgebouwd uit de zeven fasen van de alchemie. “De alchemie moet vooral beschouwd worden als een proces van innerlijke verandering. Het proces om te komen tot goud staat zo symbool voor de weg naar geluk, of verlichting”, aldus Peter. In MOVABLE^LAB gaan deelnemers samen door de zeven fasen van de sociale alchemie. In die fasen werken ze enerzijds aan de ontwikkelingen van hun eigen leiderschapskwaliteiten en passen ze die anderzijds direct toe door te werken aan ingewikkelde vraagstukken die door lokale overheden en organisaties worden ingebracht. “We beginnen met de fase van calcinatie, waarbij we meteen met deelnemers op zoek gaan naar de kern van wat hen drijft. Uiteindelijk eindigen we op vrijdag met de fase van coagulatie, waarin we het gevonden goud laten stollen en zorgen dat deelnemers na afloop daadwerkelijk aan de slag kunnen met hun ervaringen”.

De doelgroep

Het LEAD LAB is bedoeld voor professionals in organisaties of netwerken die al een aantal jaren ervaring hebben als leider of ontwikkelaar. LEAD LAB is er voor leiders die willen meewerken aan een krachtiger maatschappij, echte impact willen hebben op de wereld om zich heen en ruimte willen bieden aan toekomstige generaties. Het is bedoeld voor iedereen die wil leren van diverse veranderaars, ontwerpers, radicale denkers en doeners. Oplossingen die bedacht worden tijdens de vier dagen worden teruggegeven aan de stad.

Details

Datum: 15 – 18 april 2014

Locatie: RDM Campus, Heijplaatstraat 23, Rotterdam

Inschrijven: www.movablelab.org/registration

Oprichters

Dr. Peter Everts en Tony van Acquoy – oprichters van The Social Innovation Foundation (www.tsif.eu) en van MOVABLE^LAB.
Ilaria Forte - oprichter van radicalfuture (www.radicalfuture.com) en MOVABLE^LAB

 

Comment